MUZIEKRECHTEN

Home  |  Veelgestelde vragen |  Muziekrechten

Wat je moet weten en hoe het is geregeld

Met de vele verschillende muziekdiensten en termen zie je soms door de bomen het bos niet meer. Toch wil je alles netjes op orde hebben. Daarom vind je hieronder uitleg.

Muziekdiensten voor zakelijk gebruik

Wil je muziek in commerciële en publieke ruimten gebruiken? Dan moet je hier een vergoeding voor afdragen. Zakelijke muziekstreamingdiensten, zoals BCM Stream, sluiten een overeenkomst af met de muziekindustrie, zodat jij legaal muziek kunt draaien in je zaak.

Muziekdiensten voor consumenten

Streamingdiensten als Spotify, Deezer, Apple Music, Google Play Music en YouTube Music zijn enkel bedoeld voor het privé beluisteren van muziek. Zodra je deze diensten in een zakelijke omgeving wilt gebruiken, zoals commerciële en publieke ruimten, kan dit leiden tot een boete.

Door het zakelijk gebruiken van een consumenten streamingdienst krijgen artiesten ook niet de vergoeding betaald waar ze recht op hebben.

Is er een zakelijk alternatief voor Spotify?

Jazeker, BCM Stream is het zakelijk alternatief voor Spotify. Bij gebruik van de BCM streamingdienst ontvangen de artiesten de vergoeding die ze verdienen. BCM Stream is een 100% legale muziekstreamingdienst voor de zakelijke markt.

Wat betaalt BCM aan muziekrechten?

Muziekrechten zijn te verdelen in:

  • openbaarmakingsrechten
  • reproductierechten

BCM betaalt de rechten voor vastlegging en distributie van de muziek. De reproductierechten. Bij een zakelijke streamingdienst (zoals BCM Stream) zitten deze kosten inbegrepen in je abonnement.

De reproductierechten zijn de muziekrechten waarmee onze klanten in commerciële en publieke ruimten muziek kunnen afspelen. Dit doen we door overeenkomsten te sluiten met muziekorganisaties.

Wij betalen hen, zodat onze klanten muziek zakelijk en 100% legaal kunnen afspelen in hun bedrijf. Daarnaast krijgen de muziekmakers een vergoeding waar ze recht op hebben.

Welke rechten moet ik zelf nog betalen?

Muziekrechten zijn te verdelen in:

  • openbaarmakingsrechten
  • reproductierechten

Zodra je muziek gebruikt in je bedrijf betaal je aan Buma/Sena (of aan de rechten organisatie van het land waar je gevestigd bent) voor het openbaar maken van de muziek. Het maakt hierbij niet uit welke muziekbron je gebruikt. (radio, cd’s, computer o.i.d.) Of de muziek gebruikt wordt met een commercieel of een niet-commercieel doel maakt ook niet uit.

In het kort, je betaald openbaarmakingsrechten.

Het bedrag dat je moet betalen aan de rechten organisatie wordt bepaald door het aantal vierkante meters waar de muziek afgespeeld wordt en onder welke branche je bedrijf valt.

In Nederland moeten deze kosten betaald worden aan Buma/Sena en in België betaal je dit via Unisono aan Sabam.

Deze vergoedingen vraag je zelf aan bij de rechten organisatie van het land waar je gevestigd bent.

Hoe zit het met rechtenvrije muziek?

De kosten van de muziekrechten hangen af van het aantal vierkante meters waar je de muziek wilt afspelen. Om de juiste muziek in de juiste ruimtes af te spelen en mogelijk de kosten te verlagen, biedt BCM Stream ook rechtenvrije muziek aan.

Rechtenvrije muziek gebruik je vooral om een gedeelte van het bedrijf van muziek te voorzien zonder dat je hier rechten over betaald. De aangeboden muziek en artiesten zijn vaak onbekend.

Dit soort muziek wordt vooral gebruikt in ontspanningsruimten, liften e.d. Voor de ruimtes waar muziek de sfeer mede bepaalt, biedt BCM Stream de bekende commerciële muziek. Daarover betaal je dan per vierkante meter muziekrechten.

Heb je een vraag?

Start hier met zoeken:

loader
Top